Gewoon beleggen versus beleggen in CFD’s

CFD’s zijn in opkomst. Ben jij een beginnende belegger? Dan heb je er vast wel eens van gehoord, maar de kans is groot dat je geen idee hebt wat CFD’s zijn. Waarin verschilt de handel in CFD’s van gewoon beleggen? En waarmee kun jij – als beginner – het beste beginnen? In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen gewoon beleggen en de handel in CFD’s.

 

Gewoon beleggen

Wie gewoon belegt, koopt doorgaans aandelen en andere beleggingsinstrumenten op de beurs. De effectenbeurs is de plaats waar het allemaal gebeurt. Het doel is om voor een lagere prijs in te kopen dan te verkopen. Helaas is niets zeker en lukt dat lang niet altijd. Wie echter goed op de hoogte is, weet waar en hoe hij moet spreiden, kan hier heel erg succesvol in zijn.

De handel in aandelen, obligaties en grondstoffen is vrij normaal. Je kunt beleggen in bedrijven (aandelen), overheidsinstellingen (obligaties) en grondstoffen (van goud en zilver tot katoen en cacao). Met andere woorden: overal waar geld mee verdiend wordt, kun je in beleggen.

 

CFD beleggen

Maar nu is er ook een opkomst van de zogenaamde CFD’s. CFD is een afkoring voor ‘Contract for Difference’, vertaald: Contract voor Verschil. Dit is een andere manier van beleggen. Je gaat een contract aan, maar ‘leent’ dit contract. Je bent zelf geen eigenaar. De kracht van CFD handel zit hem in de hefboomconstructie.

Omdat je het contract leent, mag je gebruikmaken van een hefboom. Daarmee kun je zelf een klein gedeelte van de totale inleg financieren en doet de broker de rest. De broker is de eigenaar van het contract en laat jou als het ware speculeren.

Een hefboom kan 1 op 10 zijn, waarbij je met jouw inleg van bijvoorbeeld 100 euro voor 1.000 euro kunt inkopen, maar ook groter, zoals 1 op 100 of 1 op 200. Je begrijpt dat hier heel veel geld in te verdienen is met een minimale investering.

 

Korte termijn

De handel in CFD is gericht op korte termijn. Sommige contracten heb je misschien een paar minuten geleend. In die paar minuten kun je wel een enorm verschil teweeg brengen in je vermogen. Zeker wie belegt in winstgevende markten, zoals de alsmaar stijgende goudprijs of – op juiste momenten – olie inkoopt, kan met een paar tientjes inleg honderden of zelfs duizenden euro’s verdienen.

Maar het risico loop je ook dat je heel veel geld verliest. De handel in CFD’s is dus iets waar je aan moet wennen en wat je vooral  uit moet proberen.

 

Verschil tussen beleggen en handel in CFD’s

Beleggen en handel in CFD’s verschillen op meerdere fronten van elkaar. In onderstaand overzicht schetsen we dit kort:

  • CFD’s zijn contracten en geen aandelen, obligaties of opties;
  • De handel in CFD’s is vaak voor korte termijn, terwijl beleggen doorgaans op de langere termijn gestoeld is;
  • De winsten met CFD’s zijn vaak groter, maar er is ook meer risico;
  • Wie belegt in aandelen wordt eigenaar, wie in CFD’s handelt ‘leent’ als het ware;
  • Binnen CFD’s kun je ook kiezen voor verlies van een aandeel of obligaties (vermoed je verlies bij een bedrijf, dan kun je daarop inzetten en ervan profiteren);
  • In de CFD-handel mag je gebruik maken van een hefboom, waardoor je met een klein vermogen toch groots kunt investeren.

Ondanks vele veschillen zijn er ook overeenkomsten. Beide vormen blijven beleggen en het doel blijft ook om winst te maken.

 

Beginnen met beleggen?

Wil jij beginnen met beleggen? Dan is het goed om je te verdiepen in CFD’s. Je kunt hier al snel ervaring in opdoen en dan alsnog bepalen of het iets voor je is. De meeste beginnende beleggers van tegenwoordig kiezen voor de handel in CFD’s, omdat er mooie online platformen beschikbaar zijn en dit de mogelijkheid biedt om spelenderwijs te oefenen.

Leave a Reply