Hoe werkt een hefboom?

In de CFD-handel is het heel normaal: de hefboom. Maar wat houdt zo’n hefboom nu precies in en hoe kun je hier van profiteren?

In ons artikel over de verschillen tussen beleggen in het algemeen en CFD-handel, hebben we de hefboom kort aangestipt. In dit artikel gaan we er dieper op in.

 

Klein vermogen, grote investering

De reden dat de hefboom in CFD-producten zo mateloos populair is, is de reden dat je met een hefboom veel meer geld kunt inleggen dan je hebt. Heb je bijvoorbeeld maar €200 om te beleggen? Als je een hefboom hebt van 1:100, kun je maar liefst 100 keer zoveel inleggen en dus €20.000 aan aandelen, obligaties, indices of grondstoffen kopen.

Je profiteert dus van enorme winsten, maar loopt tegelijkertijd grote risico’s bij grote hefbomen. Hoe groter de hefboom, hoe groter je verlies kan zijn.

 

Hoe werkt het?

Een hefboom geeft je de mogelijkheid om met weinig geld veel te kopen. De werking laat zich het beste zien in onderstaande voorbeelden. Eerst een voorbeeld van ‘gewoon beleggen’ en dan een voorbeeld van een hefboom.

 

Gewoon beleggen

Je koopt aandelen in een bedrijf voor €200. De koers van dit aandeel stijgt met 5%. Je aandelen zijn nu €210 waard. Jouw winst is €10.

 

Hefboom

Je khebt €200 om aandelen* te kopen. Je gebruikt een hefboom van 1 op 100. Je mag nu dus voor €20.000 aan aandelen kopen. De koers stijgt met 5%. Je aandelen zijn ineens €21.000 waard. Jouw winst is €1.000.

Noot: waar aandelen staat, kun je ook obligaties, grondstoffen en andere beleggingsproducten lezen. Binnen de CFD-handel kun je in veel zaken beleggen.

 

Handelen met een hefboom?

Wil je handelen met een hefboom? Dan is een belangrijke tip om met een kleine hefboom te beginnen, zodat je gevoel ontwikkelt. Bedenk: hoe groter de hefboom, hoe groter de winst, maar ook hoe groter het risico op verlies.

Leave a Reply