Risicospreiding bij het beleggen in aandelen

In ons eerdere artikel bespraken we het begrip ‘risicospreiding’ in het algemeen. Wie aan risicospreiding doet, zorgt ervoor dat het risico minimaal blijft. Zeker wanneer je gebruik maakt van een beleggingsfonds, zal de beleggingsfondsmanager er alles aan doen om risico uit te sluiten, voor zover dat kan.

Wanneer je in aandelen handelt, kun je ook risicospreiding toepassen. In dit artikel wordt dat toegelicht.

 

Handel in aandelen

Wie een aandeel koopt, koopt een bewijs van deelneming in een onderneming, zoals een bedrijf of een instelling. Kort door de bocht is iedere aandeelhouder mede-eigenaar. Daar komt ook de aandeelhoudersvergadering vandaan: aandeelhouders beslissen mee over het beleid en de koers die een bedrijf vaart. Als een bedrijf dat niet wil, geven zij geen aandelen uit.

Je winst uit aandelen haal je uit een betere verkoop dan aankoop. Je verkoopt de aandelen dus voor meer geld dan dat je ze inkocht. Ook kun je dividend krijgen. Je krijgt dan een percentage van de winst. Niet ieder bedrijf doet dit. Dividend is wettelijk ook niet verplicht.

 

Risicospreiding in aandelen

Wanneer je goed wil doen aan de handel in aandelen middels risicospreiding, gaat dezelfde vlieger op als bij risicospreiding in het algemeen. Zet niet je geld in op één paard. Koop dus niet alleen maar aandelen van Ahold, maar ook van Aegon, Unilever en KLM.

Een beleggingfonds kan hier ook uitkomst in bieden, daar een beleggingsfondsbeheerder weet welke aandelen risico’s zoveel mogelijk uitsluiten.

Leave a Reply