Risicospreiding bij het beleggen in obligaties

We bespraken eerder risicospreiding in het algemeen. Wanneer je gaat beleggen in obligaties, beleg je in een instrument waarin je al weinig risico loopt. De risico’s bij obligaties zijn laag, maar dat geldt dan ook voor het rendement. Er is, met andere woorden, niet heel veel geld te verdienen in obligaties. Desondanks is het wel een veilige manier om vermogen gestaag te laten groeien.

 

Handel in obligaties

Obligaties zijn staatsleningen. Het is een schuldbewijs dat een publieke instelling of overheidsorgaan geldt leent van particulieren. Ook bedrijven kunnen obligaties aangaan. Dan spreken we over bedrijfsobligaites.

Een obligatie dient om het vermogen te vergroten. Als je een obligatie koopt, word je echter geen mede-eigenaar. Dat is bij aandelen wel het geval.

Jaarlijks krijg je rente tot de looptijd van de staatslening of bedrijfslening is verstreken. Dan krijg je het ingelegde bedrag terug. Het enige risico dat je loopt is het faillissement van het bedrijf of de overheidsinstelling. Met name die laatste zal niet snel failliet gaan. Vandaar dat de handel in obligaties als veilig wordt beschouwd.

 

Risicospreiding bij obligaties

Uiteraard kun je toch een risicospreiding wensen. In dat geval gaat hetzelfde op als bij de risicospreiding in het algemeen: verdeel je geld over zoveel mogelijk verschillende bedrijven en instellingen.

Uiteraard zijn er ook obligatiebeleggingsfondsen beschikbaar, waarin een beleggingsfondsmanager voor jou aan het beleggen slaat. Dit is een vrij veilige vorm van beleggen.

Leave a Reply