Risicospreiding

Beleggers kiezen vaak voor een beleggingsfonds, omdat professionals zich hier over het te beleggen vermogen ontfermen en zij een betere risicospreiding zullen kunnen realiseren dan wanneer particulieren zelf hun geld investeren. Wat houdt risicospreiding nu precies in? En hoe werkt een beleggingsfonds?

 

Risicospreiding

Beleggers nemen altijd risico. Een belegging zal ten alle tijden in waarde veranderen, omdat koersschommelingen continu plaatsvinden. Er geldt een belangrijke regel onder succesvolle beleggers: zet nooit al je geld in op één paard. Met andere woorden: spreid je geld over meerdere bedrijven, meerdere aandelen. Zo beperk je vanzelf het risico. De belegger die een beleggingsfonds of beleggingsportefeuille runt, weet dit en kan als geen ander hiermee omgaan.

 

Beleggingsfondsen

Wie zijn geld aan een beleggingsfonds toevertrouwt, geeft het geld uit handen. Het fonds gaat het geld nu inzetten in tientallen en misschien wel honderden beleggingsinstrumenten. Denk aan aandelen, maar ook aan grondstoffen, obligaties (staatsleningen) en opties. De fondsmanager bepaald in welke producten jouw geld wordt belegd.

Natuurlijk loop je nu nog altijd risico, want wie belegt loopt risico. Het punt is dat een fondsmanager doorgaans wel beter weet welke risico’s hij kan lopen en kan vermijden.

 

Risicospreiding in een beleggingsfonds

Het voordeel van een beleggingsfonds is dus dat een expert met jouw geld gaat beleggen en het beter mogelijk is om je risico te spreiden.

Leave a Reply