Valkuilen van de beginnende belegger

Wie wil beginnen met beleggen kan in veel valkuilen trappen. Beleggen lijkt een complexe wereld te zijn, maar dat valt wel mee. Als je succesvol wil beleggen, is het zaak om te weten waar je mee bezig bent en je te behoeden voor de volgende valkuilen.

Lees dit artikel met aandacht door. Je zult er een ander inzicht door krijgen dat je zeker verder brengt in je beleggingen en tot meer succes zal leiden.

 

Wacht niet, maar begin meteen

Veel beleggers zijn afwachtend en willen eerst leren en lezen voordat ze ook maar één euro in een beleggingsfonds stoppen of een aandeel kopen. Uit ervaring kunnen we je aanbevelen om juist wel te beginnen. Al is het met een gratis demo-account, die je vandaag de dag overal kunt openen. Het beste is om met echt geld te beginnen, omdat je dan het gevoel gaat ervaren.

De voordelen van meteen beginnen zijn de volgende:

  • Je krijgt direct het gevoel van hoe het er op de beurs aan toe gaat;
  • Je doet ervaringen op;
  • Je zal merken hoe je geld verliest op de beurs (en geloof het of niet, dát is pas een goede en leerzame les!);
  • Je zal merken hoe je geld wint op de beurs;
  • Je ontwikkelt een eigen stijl van beleggen.

Uiteraard ga je nu voor de leeuwen als je direct begint. Daarom raden we je aan om niet teveel geld in te zetten. Denk aan 100 tot 200 euro. Koop ook niet teveel aandelen. Begin bijvoorbeeld met 50 euro aan bepaalde aandelen.

 

Koop niet teveel

Eigenlijk hebben we daarmee al een tweede valkuil aangestipt, namelijk die van de belegger die gelijk helemaal los gaat. Je zou de eerste niet zijn die zijn spaargeld direct spendeert en van alles wat koopt: aandelen in Apple (want Apple is toch een blijvend succes?), aandelen in Shell (lekkere, grote Nederlandse onderneming), een paar grondstoffen (goud en zilver deden het toch altijd goed en olie hebben we altijd nodig!), hier en daar nog wat opties en indices (want ik heb nog budget over).

Maar probeer dan het overzicht nog maar eens te bewaren.

Een ervaren belegger kan zonder enige problemen meerdere aandelen of beleggingsinstrumenten volgen, maar de beginner is nieuw op de beurs.

Doe het dus rustig aan en richt je bij voorkeur op één en heel misschien twee items. Koop aandelen in twee verschillende bedrijven en houdt bij waar het heen gaat.

 

Niet willen verliezen

Als we mensen die niet tegen hun verlies kunnen de toegang tot de beurs zouden ontzeggen, wordt er nog maar door heel weinig mensen belegd. Want verliezen is niet leuk en de meeste mensen herkennen wel dat knagende onderbuikgevoel na de nederlaag van een potje ganzenbord, schaken of dammen.

Het ligt in onze aard dat we niet willen verliezen. De één kan het beter camoufleren dan de ander, maar niemand kan tegen zijn verlies. We willen allemaal winnen.

Op de beurs zal dat net zo zijn, maar verwacht niet dat je altijd wint.

Je zal verlies lijden op de beurs. Het is zaak om dat te beseffen en je er niet door te laten ontmoedigen. Wij hebben ook geld verloren op de beurs, maar hebben ons verlies wel gepakt en zijn daardoor rijker geworden dan wanneer we hadden volgehouden.

Soms loopt het anders en moet je van aandelen af, ook al verwachtte je anders. Onze tip: houd een richtlijn aan van je verlies. Wat wil je maximaal verliezen? Zodra dat punt bereikt is, verkoop dan je aandelen en neem je verlies. Leer hiervan dat het niet allemaal te voorspellen is.

 

Ruim tijd in om te evalueren

Het is niet het leukste om te doen, maar wel heel rendabel. Ga eens zitten en bekijk je beleggingen. Waar ging het goed en waar ging het minder? Dit is heel waardevol, maar een valkuil voor beginnende beleggers. Die willen actie en gaan niet suf met hun neus in de papieren zitten om te kijken hoe ze het deden. Die gaan door en door en door (want tijd is geld!).

Maar juist dat moment van bezinning kan je nog rijker maken. Je zal ontdekken dat er een lijn is tussen al je successen én al je verliezen. Als je die lijn ontdekt (en dat kan een paar maanden duren), heb je wel goud in handen.

Ga meer doen van wat er in die lijn goed gaat en laat los wat er niet goed gaat. Op die manier zijn alle beleggers begonnen die nu succesvol zijn. En ook jij kan tijd vrijmaken om te evalueren.

 

Leave a Reply